Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

"HVOR ER DET BARE TYPISK DIG" (2010)

”HVOR ER DET BARE TYPISK DIG” er ni kropsobjekter – en blanding mellem smykker og beklædning - ni portrætter af forskellige mennesketyper svarende til grundtyperne i det komplekse selvudviklingssystem Enneagrammet.

Type 1 Reformatoren (Perfektionisten)
Type 2 Hjælperen (Giveren)
Type 3 Udretteren (Succesmageren/Stræberen)
Type 4 Individualisten (Den kreative/Romantikeren)
Type 5 Udforskeren (Iagttageren)
Type 6 Loyalisten (Skeptikeren/Tvivleren)
Type 7 Entusiasten (Eventyreren)
Type 8 Udfordreren (Lederen)
Type 9 Fredsskaberen (Mægleren)

HOVED, KROP og HJERTE

Enneagrammet skelner mellem hovedcentertyper (mentale typer), kropscentertyper (instinkt) og hjertecentertyper (følende typer). De ni objekter i projektet ”HVOR ER DET BARE TYPISK DIG” leger med denne opdeling. Type 5, 6 og 7 har alle fået hovedbeklædninger, da de er hovedcentertyper og hovedbeklædningerne er bevidst abstrakte og intellektuelle i deres symbolik. Objekterne til kropstyperne 8, 9 og 1 er torsoobjekter eller objekter med en særlig bearbejdning af torsoområdet. De er alle tre meget fysiske og direkte i deres ”sprog”. Objekterne til type 2, 3 og 4, som er hjertecentertyper, er udformet så de henviser til hjertet (form og/eller placering).

DE NI PASSIONER

Hver af de ni grundtyper i Enneagrammet har en bagvedliggende passion. For syv af typerne svarer deres bagvedliggende passion til en af de syv dødssynder. Hertil er føjet bedrag og frygt.

Type 1 Vrede
Type 2 Stolthed
Type 3 Bedrag
Type 4 Misundelse
Type 5 Gerrighed
Type 6 Frygt
Type 7 Grådighed
Type 8 Begær
Type 9 Ladhed

SELVHÆVDENDE, TILBAGETRUKNE og IMØDEKOMMENDE

Enneagrammet skelner desuden mellem selvhævdende typer (type 3,7 og 8), tilbagetrukne typer (type 4, 5 og 9) og imødekommende/tjenende typer (type 1, 2 og 6). ”HVOR ER DET BARE TYPISK DIG” er lavet til Officinet - Danske Kunsthåndværkeres udstillingssted i Bredgade, København. De ni objekter blev vist her i januar 2010, anbragt i rummet i overensstemmelse med inddelingen i selvhævdende, tilbagetrukne og imødekommende typer. Type 3, 7 og 8 var anbragt midt i rummet – det var dem, man trådte lige ind i, når man åbnede døren til Officinet. Type 4, type 5 og type 9 var anbragt i de bagvedliggende hjørner, og type 1, type 2 og type 6 i feltet imellem de selvhævdende og de tilbagetrukne.

"DEN DOMMERKAPPE ER DA HELT FORKERT", TYPE 1 (KROP)
Col xl type 1 hel

”Den dommerkappe er da helt forkert”, type 1 (krop)

Velour, snørehuller, bånd, satinfor

"DEN DOMMERKAPPE ER DA HELT FORKERT", TYPE 1 (KROP)

Type 1 er dømmende både over for andre og over for sig selv; der er godt og dårligt; rigtigt og forkert. Derfor har type 1 fået en dommerkappe. I Danmark er en dommer ved Højesteret iført en kåbe eller kappe af karmoisinrødt velour kantet med hvidt langs åbningen fortil.

Da type 1 er en type, der konstant tænker i at forbedre verden og ”rette fejl”, er dommerkappen til type 1 ikke helt efter bogen men forbedret i overensstemmelse med en forestillet 1’er dom over den traditionelle dommerkappe: ”En dommer bør da fremstå hvid, ren og uplettet og ikke iklædt rød velour”.

1’ere er kropstyper – de får mange impulser fra deres kroppe, men forsøger desperat at undertrykke dem. Kontrol er afgørende for denne type, som har styr på både kost, vægt, kropsmål og hygiejne (den hvide velourkåbe kan også minde om en badekåbe). Det er illustreret med den korsetagtige sammensnøring af kappens torso. Inde bag sammensnøringen lurer et ”farligt” karmoisinrødt for som billede på den forbudte krop - seksualiteten ikke mindst.

Det hvide velour snor sig som stiliserede paragraftegn henover det røde for.

Type 1’s bagvedliggende passion er VREDE – over at skulle lægge bånd på sig selv.

MODERDYR (FLORENCE NIGHTINGALE) MED TOMME LOMMER OG ENGLEVINGER, TYPE 2 (HJERTE)
Col xl type 2 for

Moderdyr (Florence Nightingale) med tomme lommer og englevinger, type 2 (hjerte)

Bomuldsstof

Col xl type 2 bag

Moderdyr (Florence Nightingale) med tomme lommer og englevinger, type 2 (hjerte)

Bomuldsstof

Col xl type 2 og 3

Moderdyr (Florence Nightingale) med tomme lommer og englevinger, type 2 (hjerte)

Bomuldsstof

MODERDYR (FLORENCE NIGHTINGALE) MED TOMME LOMMER OG ENGLEVINGER, TYPE 2 (HJERTE)

Type 2 er omsorgsgiver – 2’ere er gode til at fornemme andres behov og opfylde dem. En sygeplejerskekittel er udgangspunktet for ”Moderdyr (Florence Nigtingale) med tomme lommer og englevinger”, da sygeplejersken er en klassisk omsorgsgiver, og en af klichéerne om sygeplejersken netop er, at hun ikke bare har et job men er ”kaldet” til at yde andre hjælp.

Type 2 repræsenterer uselvisk godhed, og derfor har sygeplejerskekitlen til type 2 fået hjerteformede englevinger (type 2 er hjertetype). Det finurlige er imidlertid, at englevingerne på kitlens ryg er lommeposer med vrangen udad, og at der på kjolens forside er anbragt yderligere 6 lommeposer, der ligner slappe bryster. De refererer til moderen – endnu en klassisk omsorgsgiver.

I kjolens sider er der to helt almindelige lommeposer med vrangen udad. I kraft af ligheden med de fortællende lommeposer mht. størrelse, form, materiale og syteknik, bliver disse umiddelbart almindelige lommeposer også fortællende. Ingen kan være i tvivl om, at type 2 har givet alt; tømt både lommer, bryster og englevinger.

Type 2’s bagvedliggende passion er STOLTHED - over deres egen godhed og offervilje. Type 2 bliver meget nemt bitre, hvis de ikke får den rigtige opmærksomhed og tak for deres indsats.

SUCCESORIENTERET KAMÆLEON, TYPE 3 (HJERTE)
Col xl type 3

Succesorienteret Kamæleon, type 3 (krop)

Herreskjorte og farvede satinbånd

SUCCESORIENTERET KAMÆLEON, TYPE 3 (HJERTE)

Type 3 er karriere- og succesorienteret. 3’ere har behov for tegn på, at de er på vej frem i verden: Gode karakterer, titler, statussymboler og priser. De er konkurrencemennesker, og de går målrettet efter sejren. Derfor er type 3 blevet udstyret med en medalje af foldede silkebånd placeret på venstre bryst på en hvid skjorte (type 3 er en hjertetype).

3’ere er præstationsorienterede og udvælger aktiviteter efter hvor stort et indtryk, de kan gøre på andre. De kan læse en situation og diske op med det, der forventes – er tilpasningsdygtige og imagebevidste kamæleoner. Det er illustreret i objektet til type 3 ved at anbringe silkebånd i forskellige farver kamufleret som stolpelukning på skjorten, så 3’eren hurtigt kan skifte verdensmesterstatus. Silkebåndene i medaljen er lige til at knappe af og på. Den ene dag kan man være (grøn) konservativ med udmærkelse og den næste (rød/gul) SF’er. Man kan også hurtigt med et skift til hvide bånd blive verdensmester i …. slædekørsel, hvis det skulle vise sig at være fordelagtigt eller med en blanding af røde og hvide bånd mester i danskhed eller….

Type 3’s bagvedliggende passion er BEDRAG.

"OM MANDAGEN I REGNVEJR PÅ SOLITUDEVEJ…", TYPE 4 (HJERTE)
Col xl type 4 besk rev

"Om mandagen i regnvejr på Solitudevej…”, type 4 (krop)

Regntøjsstof og satinfor

Col xl type 4  ben

"Om mandagen i regnvejr på Solitudevej…”, type 4 (krop)

Regntøjsstof og satinfor

"OM MANDAGEN I REGNVEJR PÅ SOLITUDEVEJ…", TYPE 4 (HJERTE)

Type 4 opfatter sig selv som anderledes – 4’ere er ofte pinligt opmærksomme på egne særpræg og mangler og forventer udefrakommende redning (prinsen på den hvide hest). ”Den anden” opfattes som kilde til kærlighed, godhed og skønhed. Type 4’s identitetsfølelse er knyttet til det at være lidende offer. Derfor er hovedmotivet i objektet til type 4 en skydeskive.

”Om mandagen i regnvejr på Solitudevej…” er et regnslag i ”hel sol” (syteknisk betegnelse for cirkelrund form), der udover offertemaet leger med endnu et karakteristisk type 4-træk: Humørsyge. Ved at skære i det cirkelformede slag svarende til ringene i en skydeskive (strimlerne er fastholdt i seks syninger fra centrum og ud), har type 4 fået et slag med en indbygget mulighed for at ”svinge” fra sort lukkethed til flæseagtig åbenhed med kig til et lyserødt bagvedliggende for.

Type 4 oplever sig selv som fejlbehæftet. Det er illustreret ved at lave endnu en skydeskive af sirligt udstansede huller (skudhuller/romantisk hulmønster) og lade de to ringsystemer have hver sit centrum – de er underligt ”skæve” i forhold til hinanden. Når regnslaget tages på, sidder centrum for skydeskiven af huller præcis hvor bærerens hjerte er. Type 4 er en hjertetype og er styret af følelser – 4’ere skaber selv følelser for at føle sig i live. Ringene af huller kan således også opfattes som stråling eller bølger af følelser der pumpes ud fra hjertet.

Type 4’s bagvedliggende passion er MISUNDELSE. 4’ere bliver let fanget i negative sammenligninger og synker i den forbindelse ned i en dyne af tristhed, sårbarhed og smerte samt i følelsen af at være misforstået af verden.

"LYSE IDEER FÅR JEG NU ENGANG BEDST ALENE", TYPE 5 (HOVED)
Col xl type 5

”Lyse ideer får jeg nu engang bedst alene”, type 5 (hoved)

Papir (sider fra et gammelt leksikon)

Col xl type 5 reol rev

”Lyse ideer får jeg nu engang bedst alene”, type 5 (hoved)

Papir (sider fra et gammelt leksikon)

”LYSE IDEER FÅR JEG NU ENGANG BEDST ALENE", TYPE 5 (HOVED)

Type 5 er den mest rationelle og mentale af alle typerne i Enneagrammet. Type 5 har glemt, at livet ikke kan studeres, men skal leves. At sætte alt i systemer, kategorier, modeller og processer er 5’ernes speciale. De har opbygget mønstre, der skal sikre, at de kan tilegne sig viden, at de fremstår kompetente, og at de hurtigt kan vende ryggen til verden, hvis den bliver for invaderende.

Type 5’s lampeskærmslignende hovedbeklædning leger med tegneseriens symbol på den opfindsomme hjerne: En lysende pære. Men lampeskærmen refererer også til den privatsfære, som type 5 så ofte trækker sig tilbage til og ønsker respekteret. Man kan bære lampeskærmen, så ansigtet er synligt, men man kan også trække sig helt ind i ”sit studerekammer” og læse bagsiderne af de leksikonsider, hatten er foldet af - eller kigge ud på livet gennem det lille hul, der er i skærmen, hvor den er samlet. Folderne refererer til hjernens folder, men er helt anderledes skarpe og matematiske end hjernens bløde folder.

Type 5’s bagvedliggende passion er GERRIGHED, for type 5 er nærig med sin tid, sin energi og sine ressourcer - og føler sig ofte overvældet og invaderet af andres forventninger. Type 5 er enspænder, men er ikke ulykkelig over at være alene.

LURENDE FARER OG TVIVL, TYPE 6 (HOVED)
Col xl type 6

Lurende farer og tvivl, type 6 (hoved)

Papir, plastikfilm og tråd

Col xl type 6 podie

Lurende farer og tvivl, type 6 (hoved)

Papir, plastikfilm og tråd

LURENDE FARER OG TVIVL, TYPE 6 (HOVED)

Type 6 er loyal og ikke mindst tro mod tanken om, at alle ideer bør betvivles. 6’ere har ikke tillid til deres egen dømmekraft og frygter derfor at skulle træffe vigtige beslutninger – men de modsætter sig også, at andre træffer dem. Type 6 overvejer for og imod; på den ene side og på den anden – et kor af indre stemmer skal høres, hver gang 6’eren skal træffe en beslutning, og type 6 føler sig ofte ubeslutsom.

6’ernes bagvedliggende passion er FRYGT, og de er vagtsomme og årvågne, mistænksomme og overfølsomme over for faresignaler. De tænker altid worst-case-scenario, og opfattes ofte som pessimistiske af andre. Selv mener de, at de er realistiske.

Type 6 er en hovedtype, og er derfor blevet udstyret med en ”sikkerhedshjelm” af trekanter af papir. Trekanten er på én gang advarselstrekant og retningsgivende pil (farer og tvivl). Der er tale om en noget usikker sikkerhedshjelm ikke blot pga. materialevalget, men også fordi trekanterne kun er holdt sammen i hjørnerne med sytråd, og hjelmen derfor dårligt kan ”stå selv”. Nogle af trekanterne kan åbnes på klem (tillid/mistillid) og åbnes de alle, peger de i forskellige retninger som billede på 6’erens ubeslutsomhed. Hjelmens overflade er blank plastikfilm påtrykt flammende ild. Overfladen refererer til de skærmoverflader - TV og computerskærme - hvorfra vi dagligt bombarderes med alverdens ulykker. Papiret refererer til de trykte medier.

KREATIV FESTABE, TYPE 7 (HOVED)
Col xl type 7

Kreativ festabe, type 7 (hoved)

Balloner og tråd

KREATIV FESTABE, TYPE 7 (HOVED)

Type 7 er positiv, begejstret, dristig og livfuld – søger fest og ballade og underholder også gerne selv. 7’ere er fantastiske brainstormere – får konstant nye ideer og har altid mange bolde (testballoner) i luften. De kan dog have svært ved at færdiggøre de mange projekter, de sætter i gang, og netop derfor er hovedbeklædningen til 7’eren ikke en præcis form men en uafsluttet struktur af sammensyede balloner. Type 7 har måske nok fået ideen til denne hovedbeklædning men har helt sikkert ikke selv udført den – det ville en 7’er ikke have tålmodighed til.

Type 7’s bagvedliggende passion er GRÅDIGHED. 7’ere er på evig jagt efter lykke, underholdning, ting, rejser, selvforkælelse. De klager ofte over kedsomhed – men måske er det, de kalder kedsomhed i virkeligheden en slags angst, de føler, når omgivelserne ikke giver dem tilstrækkelig stimulering til at holde negative følelser på afstand. Som et billede på 7’erens grådighed danner de sammensyede balloner en gennemhullet struktur, der dels vækker mindelser til sugekopper dels til en stormasket si – 7’eren er en ”suger” – men ikke en ”fastholder”.

”Kreativ festabe” var udstillet hængende ned fra loftet som en discokugle over en ”scene” af confetti, som fløj op hver gang døren til Officinet gik op – luftigt og flygtigt.

STÆRK, EKSPLOSIV OG STJERNEDEKORERET, TYPE 8 (KROP)
Col xl type 8 lukket

Stærk, eksplosiv og stjernedekoreret, type 8 (krop)

Læder, filt, bomuld og tråd

Col xl type 8  ben

Stærk, eksplosiv og stjernedekoreret, type 8 (krop)

Læder, filt, bomuld og tråd

Col xl type 8 podie

Stærk, eksplosiv og stjernedekoreret, type 8 (krop)

Læder, filt, bomuld og tråd

Col xl type 8 t t rev

Stærk, eksplosiv og stjernedekoreret, type 8 (krop)

Læder, filt, bomuld og tråd

STÆRK, EKSPLOSIV OG STJERNEDEKORERET, TYPE 8 (KROP)

Type 8 besidder selv styrke, vilje, ihærdighed og udholdenhed og søger også disse egenskaber hos andre. 8’ere er stålsat beslutsomme og handlekraftige. De ønsker ikke at være underlagt andres kontrol eller at stå i gæld til nogen – de vil være uafhængige. Deres adfærd drejer sig derfor i høj grad om at sikre sig magten, og 8’ere når ofte til tops i klassiske hierarkier. Type 8 frygter at blive afvist og skynder sig derfor ofte at afvise andre først som en art forsvarshandling.

Brynjen til type 8 leger da også med forsvar og angreb. Umiddelbart er paraderne oppe, men de mange ”håndgranater” af læder kan let detoneres. Hvis man hiver hårdt i de røde tråde, som holder sammen på lædertrekanterne, åbner de sig i en aggressiv visen tænder/rejsen børster-lignende position. Det dyriske er understreget i valget af læder som materiale.

8’ere oplever ofte et godt skænderi som stimulerende – de kan eksplodere uden varsel men er typisk hurtigt videre selv, mens omgivelserne stadig forsøger at komme sig. Brynjens kantede byggesten er i flad tilstand stjerner – en henvisning til de stjerner, der normalt sidder på militære personer for at markere deres rang.

Type 8’s bagvedliggende passion er BEGÆR; samspillet med andre skal være intenst, arbejdet skal være intenst – livet skal være intenst.

”JEG SYNES DET SAMME SOM DIG", TYPE 9 (KROP)
Col xl type 9 hel

”Jeg synes det samme som dig”, type 9 (krop)

Bomuldsjersey, fyldvat, badges, elastik og tråd

Col xl type 9 t t

”Jeg synes det samme som dig”, type 9 (krop)

Bomuldsjersey, fyldvat, badges, elastik og tråd

Col xl type 9 stol

”Jeg synes det samme som dig”, type 9 (krop)

Bomuldsjersey, fyldvat, badges, elastik og tråd

”JEG SYNES DET SAMME SOM DIG", TYPE 9 (KROP)

Ingen af typerne går mere op i at søge indre og ydre fred for sig selv og andre end 9’erne, og de skal modstå trangen til at flygte væk fra verden ind i en præmatur buddhatilstand. 9’ere ser sig selv som anonyme, beskedne, tilfredse med at holde sig i baggrunden og ikke sætte andre i forlegenhed. De er selvudslettende – sådan nogle andre nemt kommer til at sætte sig på. Derfor er objektet til type 9 inspireret af en chesterfieldsofa; en grå polstret joggingdragt.

Type 9’s bagvedliggende passion er DOVENSKAB – i åndelig forstand. Knapperne i chesterfieldsofa-joggingdragten er 60 badges betrukket med aftagelige stofhætter, så de holdninger, der stemmer overens med omgivelsernes kan blottes og de potentielt konfliktskabende skjules.