Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

JEG AFSKEDIGER AL VIDEN OG KULTUR….JEG TÆNKER KUN PÅ DE TRE DØDE LAM (2009)

"Jeg afskediger al viden og kultur…jeg tænker kun på de tre døde lam" er et par sorte lange skindhandsker; på oversiden dekoreret med afklippede negle og på undersiden udstyret med ekstra fingre. Handskerne er lavet til Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2009, der havde ”Bæredygtighed” som overordnet tema. Titlen ”Jeg afskediger al viden og kultur…jeg tænker kun på de tre døde lam” er en omskrivning af en billedtekst i Roland Barthes’ ”Det Lyse Kammer”.

Negle er et materiale, alle har et tæt forhold til. 1400 afklippede negle virker overvældende, fordi man helt intuitivt er klar over, at her er tale om rigtig lang tids ”produktion”. Den fornemmelse for materialer og produktion, neglene repræsenterer, har vi i vores del af verden stort set ikke mere i forhold til de ting, vi omgiver os med – højst sandsynligt vil kun et fåtal spekulere over, hvor det skind, handskerne er syet af, kommer fra. Vi er fortrolige med skindet som materiale og den sammenhæng, det indgår i og tænker derfor ikke på, at det faktisk er nogens hud.

Handskernes ekstra fingre antyder at den bærer, handskerne er tiltænkt, ikke er et helt almindeligt menneske med fem fingre på hver hånd, men snarere en slags ”avlsdyr”, skabt med det formål at effektivisere negleproduktionen. Handskernes mange fingre mimer de manipulationer, vi uden videre foretager på dyr og planter for at tilfredsstille vores egne behov for alt fra mad til overflødige luksusvarer.

Med handskerne ønsker jeg at lægge op til diskussion af det moderne menneskes natursyn: Engang var naturen hellig; det er den ikke længere. Tværtimod opfører de fleste mennesker i den vestlige verden sig som om, naturen er et redskab; som var naturen til for os. Men har vi ret til at beherske naturen? Burde vi ikke tænke på naturen som noget, der har en berettigelse i sig selv? Måske skulle vi ligefrem udstyre naturen med et sæt rettigheder svarende til menneskerettighederne.

Jeg afskediger al viden og kultur…jeg tænker kun på de tre døde lam
Col xl jeg afskediger hel 1

Jeg afskediger al viden og kultur…jeg tænker kun på de tre døde lam

Menneskenegle og lammeskind

Col xl jeg afskediger besk 1

Jeg afskediger al viden og kultur…jeg tænker kun på de tre døde lam

Menneskenegle og lammeskind