Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

MeTHOS (2021-22)

I projektet MeTHOS forbindes det nære, private og personlige (me), repræsenteret af mine egne naturligt fældede hår, indsamlet og farvesorteret hver dag igennem halvandet år, med det kosmologiske (mythos) i form af en solmyte fra bronzealderen.

MeTHOS er lavet til udstillingen ”Up and Down”, kurateret af smykkekunstner Helen Hemsley. Et møde mellem syv sydafrikanske og syv danske smykkekunstnere vist i Goldfingers i København i foråret 2022 samt i Tinsel Gallery i Johannesburg i sensommeren 2022. ”Up and Down” var ikke blot udstillingens titel men også udstillingens tema, som smykkekunstnerne forholdt sig til på forskellig vis.

Udstillingstitlen/-temaet fik mig med det samme til at tænke på solen. Den står op og går ned og har betydning på kollektivt niveau som et på én gang stabiliserende og transformerende element. Skift mellem lys og mørke (dag og nat) og årstidsskift er noget, alle kender til, et fællesmenneskeligt vilkår. Men afhængigt af hvor man befinder sig på kloden, skaber solen også vidt forskellige betingelser og får dermed afgørende betydning for det enkelte menneskes konkrete liv. Solen som på én gang sammenbindende og forskelsskabende.

Solen har i alle kulturtraditioner en stærk symbolsk betydning. MeTHOS tager udgangspunkt i følgende solmyte fra bronzealderen: Ved solopgang trækkes solen fra natteskibet til dagskibet af en fisk. Midt på dagen får solen hjælp af solhesten (kendt fra nationalklenodiet solvognen) og sidst på dagen trækker slangen solen tilbage på natteskibet.

Smykkerne er en hyldest til de grå hår og leger med traditionerne i det nicheområde inden for smykkefeltet, som hårsmykkerne udgør. I 2001 tog jeg afgang fra Institut for Ædelmetal med smykket ”To be continued….”. Og det blev det så 20 år senere.

MeTHOS, hårindsamling
Col xl methos proces

MeTHOS

Arkiv/farvesortering af mit naturligt fældede hår
Foto: Katrine

En dag fik jeg den ”tilfældige” indskydelse at farvesortere de hår, jeg havde fjernet fra min hårbørste og var ved at smide ud. Stor var min forundring, da jeg fik bunket tilstrækkeligt mange ”grå” hår og så, hvor lyse og smukke de var. Herefter begyndte et nyt hverdagsritual: Morgen og aften blev de naturligt fældede hår indsamlet og efter en uge blev de arkiveret i lyse og mørke og farvefordelingstallet noteret: 142 lyse/340 mørke, 134 lyse/260 mørke, 153 lyse/305 mørke….

MeTHOS, sol/hest
Col xl methos h rsol hvid

MeTHOS (sol/hest)

Lavet af mit eget naturligt fældede hår (midvinter til midsommer)
Foto: Ole Akhøj

MeTHOS (sol/hest) leger med den klassiske rytterfrisure: en lavt siddende knold i nakken.
Valken er lavet af mørkt hår. Lyse/”grå” hår er herefter bundet et hår ad gangen rundt om valken. Hårene er ikke behandlet – de har den længde og det ”krøl”, de havde, da de forlod hovedet. Mål: ø: 25 cm inklusiv stråler (valken, ø: 5 cm)

MeTHOS (sol/hest) på kroppen
Col xl methos h rsolp krop

MeTHOS (sol/hest) på kroppen

Foto: Ole Akhøj

MeTHOS er hårsmykker i mere end én forstand. Det er tanken, at smykkerne monteres i håret, som arrangeres i overensstemmelse med det enkelte smykkes fortælling. MeTHOS (sol/hest) hænger på billedet her fra en højt placeret hestehale med en tynd flettet hårsnor.

MeTHOS (sol/slange)
Col xl methos h rslangereb

MeTHOS (sol/slange)

Naturligt fældet og farvesorteret hår
Foto: Ole Akhøj

Col xl methos h rslangereb detalje

MeTHOS (sol/slange), udsnit

Naturligt fældet og farvesorteret hår
Foto: Ole Akhøj

MeTHOS (sol/slange) er et 1 m langt ”reb” af ”grå” hår. Rebet henviser til dag- og natteskibet (jf. solmyten). Cirka 3.600 hår bundet sammen med dobbelte uniknuder og herefter snoet sammen – ”hovedet” på slangen opstår som resultat af teknikken. Herefter er der trukket let i udvalgte hår, så rebet trækker sig sammen nogle steder og begynder at ”bugte” sig slangeagtigt. Samtidig opstår et dekorativt element af hårbuer, der formelt refererer til sol-op- og -nedgang og giver ”slangen” fylde.

MeTHOS (sol/slange)
Col xl methos h rslangereb farver

MeTHOS (sol/slange)

Naturligt fældet og farvesorteret hår - de små slangers hår er farvet med hårfarve
Foto: Ole Akhøj

MeTHOS (sol/slange) er et smykkesamlesæt. De små farvede slanger er en slags vedhæng, som kan monteres efter behag på hovedslangen - for eksempel kan de sno sig rundt i (og dermed markere) "solcirklen" midt på slangen. Slangen er et velkendt symbol på "fristeren" - her fristelsen til at farve de grå hår. Farvevalget er inspireret af solnedgangshimlen, og slangernes hoveder refererer til den måde, hårfarveprøver typisk arrangeres på.

MeTHOS (sol/fisk)
Col xl methos fisk

MeTHOS (sol/fisk)

Naturligt fældet og farvesorteret hår
Foto: Katrine

Col xl methos fiskenet

MeTHOS (sol/fisk)

Under produktion
Foto: Katrine

MeTHOS (sol/fisk) er et fiskenet af hår, som pga. af spændinger i nettet/materialet har rullet sig sammen til den viste form – en ”underlig” fisk – helt af sig selv. Net-strukturen har en maskestørrelse, som giver mindelser til fiskeskæl. Mål: 11x4x4 cm. Jeg forestiller mig smykket hænge i navvlehøjde i kroppens venstre side (øst, set udefra) monteret i et udslået let bølget hår (bølget af forudgående fletning). Up and Down er således også et tema i forhold til de tre smykkers placering på kroppen.