Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

MINUSDAGE (2003)

Smykkerne i serien ”Minusdage” synliggør nogle af de mange forestillinger, der knytters sig til den kvindelige menstruation – de er lavet på baggrund af aftegninger af mine egne blodige bind under en tilfældigt valgt blødning.

”Minusdage” leger med det forhold, at smykker typisk befinder sig i spændingsfeltet mellem det dekorative og det rituelle og med klassiske modsætningspar som for eksempel maskulin/feminin, positiv/negativ, udvendig/indvendig, hård/blød, synlig/usynlig, lækker/ulækker, naturlig/unaturlig, selvudlevering/blufærdighed, tradition/udvikling, frigjort/hæmmet og værdifuld/værdiløs.

UNDERLIVSSMYKKE
Col xl minusdage  underlivssmykke position 1 rev

Underlivssmykke

Fotopapir og sølv

Col xl minusdage  underlivssmykke position2 rev

Underlivssmykke

Fotopapir og sølv

UNDERLIVSSMYKKE

”Underlivssmykke” er 19 brocher af fotopapir – 19 stiliserede menstruationsbind. I overensstemmelse med den almindelige opfattelse af menstruationen som noget, vi hverken bør vise frem eller afbilde, er blodpletterne på de 19 ”bind” skåret bort – og dermed samtidig synliggjort.

Placeret tæt under hinanden fra navlen og ned ligner de 19 brocher et lændeklæde. Når bæreren af ”Underlivssmykke” bevæger sig og bøjer sig forover, folder smykket sig ud, og de huller, som bortcensureringen har skabt i ”bindene”, danner et tredimensionelt livmoderlignende hulrum.

Umiddelbart er underlivssmykket et udvendigt kvindelighedstegn, men smykket er også maskulint ikke mindst på grund af udvendigheden. ”Underlivssmykke” refererer til Freud og til hans opfattelse af, at piger og kvinder lider af penismisundelse. I psykoanalysen er menstruationen forbundet med kastrationsangst, og Freud knytter blodet til forestillingen om kvinden som en kastreret mand.

UNDERLIVSBROCHE
Col xl minusdage  underlivsbroche position1 rev

Underlivsbroche

Sølv

Col xl minusdage  underlivsbroche position 2 rev

Underlivsbroche

Sølv

UNDERLIVSBROCHE

Blodpletterne fra de 19 menstruationsbind, som også var udgangspunkt for ”Underlivssmykke”, er i dette smykke savet ud i sølvplade. Sølv er i symbolsk forstand forbundet med månen og tegn på jomfruelighed.

De udsavede ”blodpletter” er lagt oven på hinanden og holdt sammen i et enkelt punkt. Det betyder, at brochen kan foldes vifteagtigt ud i forskellige blomsterlignende formationer - blomsten er et gammelt kvindeligt frodighedssymbol. Fuldt udfoldet minder brochen desuden om et ur, og ”blodpletterne” er på én gang urskive og visere. Brochen er en slags menstruationsur til markering af, hvor bæreren befinder sig i sin menstruationscyklus.

SMYKKE TIL PLACERING MELLEM BENENE
Col xl minusdage  smykke til placering mellem benene rev

Smykke til placering mellem benene

Sølv og snor

SMYKKE TIL PLACERING MELLEM BENENE

INDERLÅRSSMYKKE
Col xl minusdage  inderl rssmykke rev

Inderlårssmykke

Sølv og elastikbånd

INDERLÅRSSMYKKE

Blodpletterne fra de 19 menstruationsbind er også i dette smykke savet ud i sølvplade og samlet til en blomst – en tredimensionel vandhjulslignende blomst, der er monteret på et bånd af valset sølv. Placeret på lårets inderside mellem benene, peger vandhjulet på det dryppende menstruationsblod og henviser til spørgsmålet om menstruerende kvinders energiniveau. Det er en udbredt opfattelse at menstruerende kvinder er energiforladte, selvom flere undersøgelser har vist, at mange kvinder faktisk er fulde af energi under deres menstruation.

”Inderlårssmykke” leger med en anden af de mange forestillinger, der knytter sig til den menstruerende kvinde: Forestillingen om, at menstruation og sex hverken kan eller må kombineres. I visse kulturer anser man det ligefrem for at være farligt for manden at have samleje med en menstruerende kvinde. ”Inderlårssmykke” kan betragtes som en slags kyskhedsbælte, men smykket leger samtidig med en af erotikkens klichéer: Strømpebåndet.