Katrine Borup

Vester Søgade 58, 3.th
1601 København V — Denmark

+45 53 34 83 89
katborup@gmail.com

English Tilbage

NATURSYNER (2018)

NATURSYNER er en serie naturinspirerede smykker lavet af tigertail (tynd smykkewire) udstillet i Dyrehavehuset i en kunstig skov af paprør. Dyrehavehuset er Bess Kristoffersens atelier, et gammelt foderhus beliggende i en lysning i Rejnstrup Skov (ved Thystrup Sø sydvest for Glumsø).

Igennem et helt år var jeg gæstekunstner i Bess’ atelier, det vil sige, at jeg cirka en gange om måneden boede og arbejdede tre-fire dage i huset i skoven, som er uden internet (og stort set uden mobildækning), uden køleskab, med tørkloset og koldt vand samt et enkelt bordblus til simpel madlavning. Men til gengæld med masser af dyr og planter, lys og mørke, mærkelige lyde osv. der sendte mig ud i alle følelsesregisterets afkroge fra urangst til følelsen af total samhørighed.

NATURSYNER har som navnet antyder både et intellektuelt og et suggestivt afsæt. Er vores ofte udskældte moderne natursyn årsag til klodens miljøproblemer? Og kan man overhovedet tale om, at vi i dag har ét natursyn? Har vi ikke snarere flere samtidigt eksisterende forståelser af naturen, som vi zapper ind og ud af?

http://www.dyrehavehuset.dk

NATURSYNER (2018)
Col xl natursyner rummet1

NATURSYNER, den kunstige skov af paprør

Col xl natursyner videnskab

NATURSYNER, det videnskabelige område

Col xl natursyner skovtur

NATURSYNER, det utilitaristiske hjørne

NATURSYNER

Den kunstige skov i huset i skoven var bygget op af områder med forskellige stemninger og naturopfattelser fra det videnskabeligt undersøgende over det utilitaristiske til det nærmest religiøse. Installationen fungerede helt konkret som bindeled mellem de relativt små smykkeobjekter og rummet; paprørene agerede både træer og kroppe/giner.

NATURSYNER (2018), øjnene, gevæksten og smykket
Col xl natursyner  jne

NATURSYNER

Col xl natursyner gev kst

NATURSYNER, "gevækst"

Col xl natursyner gev kstkrop

NATURSYNER, "gevækst" (måske et halssmykke)

Foto: Jens Petersen

NATURSYNER (2018), smykkerne
Col xl natursyner smykke

NATURSYNER, smykke på "krop"/gine/træ i det "religiøse" område (en cirkel af rør)

Col xl natursyner smykke re

Vedhæng #1, smykkewire (tigertail), wireklemmer og nylonsnor
Foto: Ole Akhøj

Col xl natursyner smykkeorm

Vedhæng #2, smykkewire (tigertail), wireklemmer og nylonsnor
Foto: Ole Akhøj

Smykkeobjekterne var alle lavet af såkaldt tigertail (en smykkewire, som ofte bruges af DIY-smykkemagere), hvis kunstneriske potentiale jeg undersøgte nærmere i projektet. Wiren opfører sig som en mellemting mellem metaltråd og tekstiltråd. Undersøgelsen byggede videre på den viden, jeg havde fået i projektet ”Knock them down with a feather”.

De fleste af smykkerne er en slags store vedhæng (halssmykker), som på den ene side er abstrakt geometriske og på den anden ligner noget, naturen kunne have frembragt…..noget, der syner af natur….eller mimer nogle af naturens kendetegn, som for eksempel vækstprincipper og strukturer.